Вітаю вас на сторінці свого блогу!

воскресенье, 18 апреля 2021 г.

ЗАДАЧІ ЕКОЛОГІЧНОГО ХАРАКТЕРУ ДО ДНЯ ДОВКІЛЛЯ

Математичні задачі екологічного змісту

17 квітня в Україні відзначають День довкілля, громадські організації проводять екологічні заходи - очищення водних джерел, заповідних об'єктів, озеленення територій, просвітницькі акції тощо.
Кожна людина має розуміти ключові екологічні ідеї:
- цілісність природи в біосфері і взаємозв'язок усіх її компонентів;
- різноманітність видів у природі та необхідність її охорони;
- залежність здоров'я людини від її факторів навколишнього середовища;
- природа як фактор морально-естетичного розвитку особистості.
Погіршують екологію люди, тож і впливати, сприяючи формуванню екологічних цінностей, потрібно саме на громадян.
На уроках математики доцільно розв'язувати задачі, фабули яких стосоються екологічних проблем. Розв'язування задач такої спрямованості формує екологічно грамотну свідомість, виховує відчуття особистої відповідальності за навколишнє середовище, бажання опікуватися проблемами захисту природи.

ЗА ПОСИЛАННЯМИ ВИ ЗНАЙДЕТЕ ЗБІРКИ МАТЕМАТИЧНИХ ЗАДАЧ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗМІСТУ

1)  Про матеріал     дивитись

      У даному посібнику показано, як за допомогою текстових задач і додаткових запитань можна формувати одну з ключових компетентностей «Екологічна грамотність і здоровий спосіб життя» та реалізувати змістову лінію «Екологічна безпека та сталий розвиток». 
    Посібник допоможе вчителеві: 
  • реалізувати принципи діяльнісного й компетентнісного підходів у навчанні;
  •  розкрити прикладну спрямованість курсу математики; продемонструвати можливості математики як універсальної мови природничих наук та органічної складової загальної людської культури;
  •  формувати в учнів здатність застосовувати знання й уміння у реальних життєвих ситуаціях, розвивати критичне мислення учнів, вміння аналізувати інформацію.
      Пропоновані задачі, які містять екологічні дані, відомості про тваринний та рослинний світ регіону, в якому проживають школярі, можуть бути використані як на уроках, так і в позакласній роботі. 
      Автор-упорядник: Савчук В.С. - Костопіль

2) Про матеріал    дивитись

     Проблема охорони навколишнього середовища – одна з найактуальніших проблем світу, нашої держави. Формування екологічної компетентності учнів на уроках математики сприяє їх всебічному розвитку, самовдосконаленню, розвиває здатність застосувати опановане в професійній діяльності, використовувати набуті знання в повсякденному житті.

     матеріали взято з сайту "На урок", автор Дробний Віктор Миколайович, вчитель математики та інформатики

3) Про матеріал    дивитись

    Збірник задач екологічного змісту, викликають в учнів інтерес та пізнавальну активність, сприяють формуванню екологічного світобачення та природоцентризму. Використання екологічного матеріалу в процесі вивчення математики уможливлює формування у підростаючого покоління знань про оточуюче середовище та навичок бережного ставлення до всього живого.

      Екологічне виховання тісно пов'язане з формуванням ціннісних орієнтацій підростаючого покоління, а тому має стати невід'ємним компонентом шкільної математичної освіти.

 матеріали взято з сайту "На урок", автор Ніщук Ніна Іванівна, вчитель математики с. Пліщин, Шепетівського району Хмельницької обл.


4) Про матеріал    дивитись
  
Збірка задач на екологічну тематику  ("Відсоткові розрахунки", 6 клас) 
 
Автор вчитель математики Кинашівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Борзнянської районної ради Чернігівської області Кот Л.І.

5) Про матеріал  дивитись
    Стаття з теми "Використання екозадач на уроках математики як засобу для формування екологічної культури учнів"/, яка містить підбір завдань екологічного змісту. 
  Підготувала вчитель математики Сідєльнікова Олена Павлівна

6) Про матеріал   дивитись

     Задачі екологічного змісту для учнів 5-11 класів З метою формування екологічних знань на уроках математики слід добирати систему задач, яка розкриває питання: споживання води в Україні, значення рослин у житті людини, скорочення лісових ресурсів та його наслідки, значення тварин у природі та в житті людини тощо.

матеріали взято з сайту "Всеосвіта", автор вчитель математики та інформатики  загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів № 108 Хівріч Ірина Василівна Криворізька

Комментариев нет:

Отправить комментарий

7 кроків до найцікавіших онлайн-уроків: покрокова інструкція

  “Нова українська школа” продовжує шукати дієві методи, як допомогти вчителю готуватися до уроків якісно та швидко. У новому матеріалі  Дар...